Oferta

Miód pszczeli jest naturalnym produktem wytwarzanym z nektaru kwiatowego lub spadzi. Soki nektaru bądź spadzi są zbierane przez pszczoły, następnie przerabiane w ulu i wzbogacane w substancje wytwarzane przez pszczoły (m.in.enzymy). Dzięki pracy pszczół miód stopniowo dojrzewa i jest składowany w zasklepionych plastrach pszczelich.

Dobry miód pszczeli wcześniej czy później krystalizuje. Krystalizacja przebiega w miodach wiosennych szybko, bo już w kilkanaście dni po miodobraniu. Przyczyną tego jest zwiększona zawartość glukozy. Dłużej przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne.

1. Miód rzepakowy

Polecany dla osób cierpiących na choroby sercowe. Serce jako mięsień pracuje bez przerwy, a najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą właśnie zawiera miód rzepakowy. Ponieważ miód rzepakowy składa się głównie z cukrów prostych, z przewagą glukozy, jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne.

2. Miód lipowy

Jest bardzo aromatycznym i smacznym miodem, a woń przypomina zapach kwiatów lipy. Smak miodu lipowego jest bardzo charakterystyczny, lekko szczypiący w język. Miód lipowy polecany jest przy grypie, przeziębieniach, kaszlu, ma silne działanie wykrztuśne. Oprócz tego działa uspokajająco, obniża również ciśnienie krwi.

3. Miód wrzosowy

Ma barwę od bursztynowej do ciemnobrunatnej. Jego charakterystyczną cechą jest naturalna galaretowata konsystencja, która zanika po krystalizacji. Miód o bardzo silnym aromacie i smaku, rzadki i ceniony. Polecany w stanach zapalnych dróg moczowych i gruczołu krokowego, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit i biegunce.

4. Miód akacjowy

Miód akacjowy jest jasny, przeźroczysty. Jego skład (przewaga fruktozy) sprawia, że bardzo wolno krystalizuje, nawet powyżej jednego roku. Po skrystalizowaniu jest śnieżnobiały lub jasno słomkowy. Wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Zalecany przy schorzeniach nerek, dróg moczowych, nadkwasocie żołądka oraz zaburzeniach przewodu pokarmowego.

5. Miód wielokwiatowy

Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci. Miód pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe, znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.


  • Kontakt

    "Pasieka pod Akacjami"
    Władysław Poprawski Michał Poprawski

    Trąbczyn 11
    gm. Zagórów
    woj. wielkopolskie

    tel. 697-555-582
    tel. 697-555-583
    Napisz do nas: pasiekapodakacjami@gmail.com

    Nasza oferta

    028584
    Użytkowników w tym miesiącu : 23
    Użytkowników w tym roku : 719
    Wszystkich użytkowników : 28584